Pärekori

5.9.2019 Ekologiset huonekalut – Sisusta ekologisesti

Sisusta ekologisesti tekemällä ympäristöystävällisiä ja kestävän kehityksen mukaisia huonekalu- ja sisustusmateriaalivalintoja.

Huonekalu ja sisustusvalintojamme ohjaavat monesti värit, materiaalit ja design. Huonekalutkin ovat lähes aina käyttötuotteita, jotka tulevat tarpeeseen. Keräsimme kuitenkin vinkkimme mitä kannattaa miettiä, kun hankkii huonekaluja ja kodinsisustustuotteita!

Kierrätä

Ekologinen ja laadukas huonekalu kestää isältä pojalle, kuten sanotaan. Se kestää seuraavalle tarvitsijalle. Kierrätä siis huonekalut ja kodinsisustustuotteet, joita et itse tarvitse. Jopa yli 50-vuotta sitten valmistetut huonekalut ovat valmistettu niin laadukkaasti, että ne ovat tänä päivänä kuin uusia. Mieti siis aina, että tarvitsetko uuden vai saatko käytettynä? Muista myös, että laadukkaita tuotteita voi kunnostaa tai vaikka pintakäsitellä uudestaan!

Valitse luonnonmukaisia materiaaleja

Valmistusmateriaalit ovat suurin osa tuotteen ekologisuudesta. Tässä maalaisjärki toimii parhaiten. Suosi materiaaleja, jotka ovat kestäviä, käyttötarkoitukseen sopivia ja uusiutuvia. Esimerkiksi kotimaiset puutuotteet ovat aina ekologisia. Puu toimii hiilivarastona ja on uusiutuva materiaali.

Nopea vai kestävä ratkaisu

Kun uuden huonekalun hankinta on edessä, panosta laatuun. Laadukas valmistus, oikeat materiaalit ja ajaton design lisäävät huonekalun käyttöikää ja ekologisuutta. Ne kestävät kovassakin käytössä. Ja kun haluat luopua tai vaihtaa huonekalut, laadukkaalla tuotteella on jälleenmyynti- ja käyttöarvoa. 

Osta lähituotantoa

Mistä huonekalusi ovat kotoisin? Ovatko ne maailman toiselta puolelta, josta ne matkaavat kuukausia saastuttavalla rahtilaivalla Suomeen? Kuka ne on valmistanut ja missä olosuhteissa? Kun ostat kotimaisen huonekalun, et vain osta laadukasta tuotetta. Ostat ekologisen ja lähellä vastuullisesti valmistetun tuotteen. 

21.10.2016 Suomalainen huonekalu?

Tomas Nordström
Suomalainen huonekalu on Suomessa suunniteltu? Suomessa valmistettu? Suomalaisista materiaaleista valmistettu? Suomalainen yritys valmistanut? Mikä on Suomalainen Huonekalu?

Olen pitkään jo miettinyt mikä määrittelee Suomalaisen huonekalun? Olimme 2016 Habitare-messuilla Suomalaisen Työn Liiton KOTI-osastolla, jossa kaikki tuotteet olivat saaneet Avainlippu- tai Design From Finland -merkin. Kuten meidänkin tuotteet monet olivat saaneet molemmat. Kuitenkin osa tuotteista oli valmistettu ulkomailla. Osan oli suunnitellut ulkomaalainen. Olivatko kaikki tuotteet suomalaisia?

Nykyisessä globaalissa maailmassa on vaikea määritellä mikä on suomalainen ja mikä ei. Millä mittareilla sitä voidaan mitata ja mikä ylittää rajan? Jos Suomessa vain kootaan tuote, niin kyllähän siihen menee aikaa ja vaatii taitoa, mutta onko se silloin suomalainen tuote? Entä jos suomalainen suunnittelee ja tuote valmistetaan Aasiassa? Design from Finland ja made in… Entä jos yrityksen omistaakin vain ulkomaalainen? Kaikki valmistetaan Suomessa, mutta raha valuu ulkomaille. Huh, menee vaikeaksi.

Itse näen asian työnkannalta. Olen yrittäjä ja työllistäjä. Haluan tukea kotimaisia yrityksiä, jotka myös työllistävät Suomessa. Tuote, joka työllistää valmistuksessa ja suunnittelussa suomalaisia on suomalainen.

Yrityksemme, Puulon työllistää lukuisia ihmisiä niin suoraan palkkalistoilla kuin ympärillämme, kun teemme ja teetämme kaiken Suomessa ja ostamme kaiken Suomesta. Voit meiltä kysyä mitä vain tuotteista ja me pystymme selkäsuorana kertomaan, mistä ostamme materiaalimme ja kuka tekee alihankintamme.
On varmasti halvempiakin tapoja tehdä huonekaluja. Mutta ei ole parempia. Pystymme vaikuttamaan tuotteeseen 100%. Meiltä ei jää edes taivutteen väliviilut huomioimatta (Padaspuun Matti tietää tämän).

Tämä on minun näkemykseni Suomalaisesta Huonekalusta. Käytetään sitä kotimaista osaamista niin valmistuksessa kuin suunnittelussakin. Kotimaiset suunnittelijat ovat todella taitavia ja koko ajan tulee lisää lupaavia nuoria. Käytetään kotimaisia yrityksiä. Lähellä toimivaan yritykseen voit mennä ovesta sisään ja kysyä yhteistyömahdollisuutta. Käytetään Suomen vihreää kultaa. Puuta kasvaa jokaisella nurkassa, joten käytetään sitä. Luodaan rohkeasti itse se menestys eikä aina mennä helpointa reittiä.

Tehdään maailman parhaita Suomalaisia Huonekaluja.

Tomas Nordström
Puulon Oy
Yrittäjä, markkinoija ja etenkin myyjä
www.Puulon.fi www.aarnonpuu.fi

31.8.2015 Huutavan ääni erämaassa

Suuri osa Suomen asunnoista on rakennettu Arava-rahoituksella ja suunniteltu Aravan ohjeiden mukaisesti. Sisustustrendit kuitenkin luodaan vaikkapa Jenkeissä ja ne vaikuttavat ostoskäyttäytymiseen television välityksellä.

Suomalaiset olohuoneet täyttyvät mammuttimaisista sohvakalusteista. Kalusteita valitessa pitää olla tarkka, jotta kalliit asumisneliöt tulee käytettyä järkevästi ja tehokkaasti. Annanpa perusohjeen kalustevalintaan: testaa ennen kuin ostat!

Tartu pöydän kanteen ja tönäise vähän. Jos pöytä heiluu tai jää tutisemaan, älä osta sitä. Sen liitokset ovat heikot. Tee tuolille sama testi. Istu perille asti viideksi minuutiksi ilman päällystakkia ja nojaa kunnolla selkänojaa vasten. Jos mikään ei paina tai tunnu epämiellyttävältä, tuoli on oikein suunniteltu ja valmistettu. Varmista vielä ennen ostoa, ettei tuoli ole kopio.

Mittaa sohvan pituus ja leveys ja tarkista mahtuuko se sille ajateltuun paikkaan. Tunnustele päällystekankaan paksuus. Jos se tuntuu lakanakangasmaiselta, se ei kestä käytössä. Tarkista päällysteen hankauskestävyys myyjältä. Istu perille asti ilman päällystakkia. Jos sohvan istuimen syvyys ja kaltevuus on oikein suunniteltu, asento pysyy vakaana eikä valu eteenpäin. Jos sohvan lähtöhinta on kaupassa alle tonnin, älä osta. Siinä on silloin ohennetut rakenteet, vähemmän tukevuutta ja kestämätön kangas.

Suomalainen puu sopii suomalaiseen sisustukseen. Miksi ostaisit kaukomaiden puukalusteen, joka on valmistettu ties millaisissa olosuhteissa? Kun ostat kotimaassa suunnitellun ja valmistetun tuotteen, se täyttää ympäristönormit ja säästää energiaa kuljetuksessa. Divareissa myydään käytettyjä Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja tuoleja, jotka ovat kestäviä kymmenien vuosien jälkeenkin. Jotta voimme siirtää tämän osaamisen tuleville sukupolvillemme, pitää käyttää meidän omaa osaamistamme.

Suomessa valmistettu kaluste on tietysti kalliimpi kuin halpatuotantomaissa, mutta siitä maksetaan varmasti verot, joilla kustannetaan ilmainen ammattikoulutus Suomen nuorille.
Eikö tämä muka ole oikein vai olenko vain huutavan ääni erämaassa?

 

Kaarle Holmberg
sisustusarkkitehti SIO
huonekalusuunnittelija

www.studioholmberg.com